luni, 7 aprilie 2008

Sa vezi Ploiesti, Campina si Sinaia in 9 ore...

Asta am facut sambata, 5 aprilie 2008, intre orele 8 si 17 - am strabatut 122 km, trecand prin 3 orase frumoase. Nimic mai placut decat sa te trezesti intr-o zi de sambata, dimineata devreme, daca stii ca urmeaza o excursie pe care ai asteptat-o cu multa nerabdare. Un autocar plin cu tineri veseli, voiosi si galagiosi a pornit intr-o aventura ce includea ca destinatie finala Sinaia. Primul popas a fost la Ploiesti, la vestitul Muzeu al Ceasului, unic in felul sau in Romania. Acolo am aflat cateva povesti interesante despre ceasuri aparute in diferite secole in Europa, dar si cate ceva despre curiozitatile legate de istoria acestui instrument. Am vazut de la ceasuri minuscule de buzunar la altele mari, acoperind un intreg perete. De la ceasuri foarte simple, la altele incrustate cu tot felul de pietre pretioase, de la ceasuri functionale, la altele foarte original incadrate in tablouri, de la ceasuri-spectacol, la ceasuri-cutii muzicale - toate ne-au surprins prin originalitatea lor.
Urmatorul punct de atractie a fost Muzeul Iulia Hasdeu, gazduit de castelul cu acelasi nume, pe care Bogdan Petriceicu Hasdeu l-a construit in amintirea fiicei sale. Nu cred ca gresesc spunand ca aici grupul nostru s-a simtit cel mai bine, am facut cele mai multe poze si ne-am bucurat de ora de timp frumos de afara. Am observat ca domnisoarele din grupul nostru deja se visau regine, printese, isi doreau si ele un castel al lor si toate astea ca urmare a celor relatate de ghidul muzeului. Am admirat castelul din interior, dar si din exterior dupa asta ne-am bucurat de iarba verde din curtea castelului si am facut o multime de poze. Un moment deosebit l-a constituit mini-concertul sustinut de Lilia Damian la pianul ce i-a apartinut Iuliei Hasdeu. A fost o idee spontana, materializata intr-un mod placut de catre membra grupului nostru.
Din pacate, Sinaia ne-a intampinat si ne-a petrecut cu ploaie, dar asta nu ne-a impiedicat sa profitam din plin de cele 5 ore petrecute acolo. Am vazut castelul Peles, in care ne-am refugiat din cauza ploii, dupa asta am avut parte de ceva soare, daruit, probabil de Cel de Sus, intrucat am vizitat si manastirea Sinaia.
Au urmat 3 ore de program liber, in care fiecare si-a gasit puncte de atractie si interes. Au fost 3 ore in care am incercat sa descoperim cate ceva despre orasul Sinaia, timp in care am apreciat cel mai mult aerul curat de munte, pe care l-am inspirat cu nesat. Asa se intampla daca stai in Bucuresti.
In final, vreau sa multumesc din partea UNTB organizatorilor acestei excursii - Asociatia Culturala 'Pro Basarabia si Bucovina". Aceasta frumoasa initiativa de a populariza atractiile turistice romanesti si valorile culturale pe care le promoveaza, este parte a programului de activitati "Proiectul Anul Basarabiei si Bucovinei 1918-2008". Evenimentul s-a dorit a fi o excursie tematica cu vizitarea unor obiective culturale, avand ca principal public-tinta tinerii basarabeni. A fost o excursie de nota 10, pacat ca a durat atat de putin...


9 comentarii:

Anonim spunea...

da intr-adevar are un talent inascut!

Anonim spunea...

lilioc esti cea mai tare!!tine-o tot asa si o sa ajungi departe...

Anonim spunea...

fotomodelul nostru mai canta si la pian??superb...cand imi dai si mie numarul tau de telefon??

Anonim spunea...

aveti persoane talentate in organizatie...Damian Lilia ma inveti sa cant ceva la pian?

Anonim spunea...

liliana te-am vazut de foarte multe ori dar niciodata nu-mi reusea sa fac cunostinta cu tine...canti foarte frumos...

Anonim spunea...

Esti foarte talentata...de ce n-ai facut conservator?...nu este tarziu.

Anonim spunea...

da basarabencile noastre sunt foarte destepte si frumoase...un exemplu elocvent lilia damian...

Anonim spunea...

Am fost si eu in excursia asta... te-am auzit cum canti...m-a impresionat foarte mult...

Anonim spunea...

liliana ai prieten? Esti cea mai tare.