miercuri, 9 aprilie 2008

...Si iar ne-am reunit!...

Cu prilejul aniversarii a 90 de ani de la unirea Basarabiei cu Tara, la Constanta, filiala Asociatiei "Pro Basarabia si Bucovina" a organizat cateva evenimente de suflet. Uniunea Nationala a Tinerilor Basarabeni a avut un un delegat la aceste evenimente - Inna Gavrilita. Mai jos sunt impresiile cu care s-a intors ea de la Constanta.

...Si iar ne-am reunit!...

Data de 27 martie in mintea oricarui basarabean are o importanta deosebita, deoarece obtine statut de data unificatoare, care a determinat unirea fortelor si spiritelor romanesti. Prin acest Act al Unirii votat de Sfatul Tarii la Chisinau, s-a reintregit nu doar tara, ci si intregul neam romanesc scapat de jugul despartirii.Totusi, evenimentul nu-si pierde splendoarea, gratie faptului ca nu a ramas aruncat pe rafturile cu acte si alte documente istorice, dar e sarbatorit in fiecare an fara a-si pierde din inedit. Fiind un popor care stie sa munceasca, dar sa si sarbatoreasca romanii prelungesc aceasta sarbatoare de la 27 martie pana la 9 aprilie, cuprinzand, astfel, cele doua stiluri.
La data de 4 si 5 aprilie cei din Constanta si anume, Asociatia „Pro Basarabia si Bucovina” si-a propus sa organizeze si ei Zilele Basarabiei intr-un mod cat mai placut si sufletist. Sarbatoarea a inceput la azilul de batrani din oras la care au fost prezenti oaspeti din Republica Moldova ca Octavian Mandruta, precum si alti interpreti din Romania ca: Ion Botnaras si discipoli de-ai lui cu locuri premiante la diverse concursuri nationale. Manifestarea s-a transformat intr-o adevarata Hora a Unirii, al care s-au adunat si mic si mare, si basarabean si bucovinean, in fie toti de acelasi nume de roman.
5 aprilie, zi cu soare in Constanta a inceput cu un simpozion organizat de Muzeul Marinei Romane, cu genericul „1918-2008. 90 de ani de la Unirea Basarbiei cu Romania”, la care au participat: profesori ai Universitatii „Ovidius”, directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie, presedintele Asociatiei „Pro Basarabia si Bucovina, precum si alti fii devotati care nu sunt indiferenti de soarta neamului sau. Simpozionul a fost foarte complex si obositor, fiind alcatuit din doua sectiuni, care au continut discursuri pe teme istorice referitor la problema Basarabiei si a Bucovinei, iar spre sfarsit a avut loc si un recital omagial sustinut de O. Mandruta, care prin melodia sa a alinat sufletele romanilor indurerati din Romania de Est.
Sa ne unim, sa fim un intreg si sa tindem ca 27 martie să-si redobandeasca statutul de data a Unirii – au fost cele mai frecvente expresii auzite de la fratii nostri romani! Ideea ramane a fi una: trebuie sa revenim la radacina care varsa in seva noastra dragoste de Patrie si de neam, iar Prutul sa ne uneasca cu apele sale!


2 comentarii:

Anonim spunea...

da... niste cuvinte cu greutate, lucrul trist este ca raportul intre cei care vorbesc si cei care chiar fac ceva pentru a realiza visele romanilor dintre Nistru si Prut este tot mai mic, sa speram ca noi toti cei care alcatuim UNTB-ul sa realizam ceva in privinta asta.

Anonim spunea...

fa shalavo...imi bag poola in blogu tau kon4enyii si tu mai ceva decat el..... ia si te apuca de facut ceva serios,,,,,nu0ni imbla cu paiele'n kap:((((((